Няма архитекти и химици, лекарите с 60% повече

Споделете в:

КРОСС/През последните пет години рязко е намалял броят на студентите, завършващи химични технологии и архитектура. Спадът за този период за двете специалности е съответно 34 и 30%. С около една четвърт са намалели и младите хора, които се обучават по специалностите педагогика, енергетика, машинно инженерство и електротехника. Така през следващите десет години ще има липса на тези специалисти, като например над 45 000 учители ще влязат в пенсионна възраст. Данните бяха представени от министъра на образованието Меглена Кунева в отговор на въпрос на депутатите Петър Славов и Мартин Димитров от РБ относно критериите, по които се определят приоритетните специалности, имащи право на европейски стипендии.

Данните показват още, че завършилите медицински науки са с цели 60% повече за пет години. С 21% повече са и дипломираните психолози, юристите пък са се увеличили със 17%. С 4 на 100 повече са и обучените специалисти по икономика.

Кунева казва още, че „приоритетните“ специалности са по-скоро „проблемни“ от гледна точка на търсенето от студентите. От МОН обясняват, че има риск от недостиг на кадри по едни специалности и излишък по други, без обаче да коментират все по-сериозния проблем с емиграцията на завършилите, най-вече лекари.

 http://www.cross.bg

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *