Владимир Путин проведе преговори в Атина с Алексис Ципрас (ОБЗОР)

Споделете в:

Руският президент Владимир Путин пристигна на двудневно посещение в Гърция. По време на разговорите си с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и с президента на страната Прокопис Павлопулос са обсъдени ключови въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, включително и изпълнението на съвместни проекти в областта на енергетиката и транспорта. Особено внимание ще бъде отделено на културното и хуманитарното сътрудничество.
Били са подписани редица документи, в това число и политическа декларация между двете държави за партньорство. Бил е приет и меморандум за разбирателство в областта на регионалното сътрудничество, както и „пътна карта“ за развитието на гръцко-руските отношения в областта на селското стопанство и туризма.
След преговорите Путин и Ципрас проведоха съвместна пресконференция, на която обсъдиха двустранните отношения и положението по света. Руският президент определи преговорите за „съдържателни и обстоятелствени“. „Разгледахме широк кръг въпроси на двустранния и международен дневен ред“, заяви Путин. „Ние бяхме единни, че въпреки въздействието на негативни фактори, руско-гръцките отношения и партньорството между нашите страни ще се развиват“, добави той. „Що се касае до възможното влияние и какво можем да очакваме от Гърция в диалога ни с ЕС , с Турция и при решаването на сирийските проблеми – преди всичко, ние добре разбираме, в какъв свят живеем и Гърция сама се намира в сложно положение. Ние съвсем не очакваме Гърция да извърши херкулесови подвизи и едва ли Гърция ще изчисти Авгиевите обори на европейската бюрокрация“, заяви Путин. Но Русият президент отбеляза, че Гърция като родина на мислители и философски школи може да допринесе и да повлияе върху вземането на решенията в ЕС, особено ако създава условия за реализация на мащабни регионални проекти.
„Ние сме готови да реализираме всеки газов проект, но са ни нужни предварителни гаранции. Просто няма да повярваме на разговори, че това ще представлява голям взаимен интерес и пари за това няма да отделим“, заяви той. Руският президент напомни, че Русия не е въвеждала първа икономически санкции по отношение на Запада и в момента, в който той отмени ограниченията и Москва ще направи аналогичното действие.
Той обърна внимание, че Турция иска възстановяване на отношенията си с Русия, но добави, че Москва очаква конкретни действия от страна на Анкара във връзка със сваления бомбардировач Су-24.
Според Путин разрешаването на конфликта в Източна Украйна може да се реши единствено чрез децентрализация на страната. Той напомни, че в съответствие с Минските споразумения трябва да се извършат изменения в украинската конституция. „Става дума за децентрализация. Впрочем, може да използват опита на Гърция“, смята той.
Владимир Путин призова Русия и ЕС заедно да създадат условия, за да се разреши проблемът с мигрантите в ЕС.
На свой ред Ципрас заяви, че не вижда алтернатива на Минските споразумения за постигането на мира в Украйна. Той добави, че диалогът между Русия и Гърция може да доведе до ново равнище отношенията между Русия и ЕС и между Русия и НАТО. Невъзможно е да има архитектура на сигурността в Европа без Русия като съставна част на тази архитектура. Това са принципите ни“, заяви гръцкият министър-председател.
Ципрас отбеляза, че е обсъдил с Путин и ситуацията в Сирия. Според него Атина подкрепя усилията на ООН и мерките, които се предприемат с участието на Русия по прекратяването на бойните действия в страната.

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *