The Guardian: Австралия е премахната от доклад на ООН за климатичните промени

Споделете в:

Лондон. Всяко споменаване на Австралия е извадено от окончателната версия на доклада на ООН за климатичните промени, след намеса на австралийското правителство, мотивирайки се, че информацията може да навреди на туризма, съобщава вестник The Guardian . Австралийското издание на британския вестник може да докаже, че докладът „Световното наследство и туризма в променящия се климат“, публикуван от ЮНЕСКО заедно с програмата за околната среда на ООН и Съюза на загрижените учени, първоначално е съдържал ключова глава за Големия бариерен риф, както и по-малки раздели за Какаду и Тасманийските гори.
Но австралийското министерство на околната среда се е запознало с проекта на документа, възразило е и всяко споменаване на Австралия е било премахнато от ЮНЕСКО. Уил Стифин, един от научните рецензенти на премахната глава за рифа, казва, че действията на Австралия напомнят за „стария Съветски съюз“.
Не е премахнат разделът за нито една друга държава в доклада. Промените оставят Австралия като единствения населен континент на планетата, който не е споменат.
Превод и редакция: Васил Гьошев

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *