Ценко Чоков и синът му задържани за лихварство и принуда

Споделете в:

/КРОСС/ Прочутият кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков е задържан като лидер на организирана престъпна група лихвари и изнудвачи.

Сред 12-те задържани са кметът Чоков и единият от синовете му – Мартин.

Според официално съобщение на Специализираната прокуратура и ГДБОП в селото се провеждат действия по разследване на бандата за „лихварство и принуда със заплахи и палежи“. До момента са извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Още един адрес е претърсен в условията на неотложност. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства, съобщават от спецобвинението.

Тази сутрин за операцията съобщи и вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова пред бТВ. Тя не уточни кой точно и по какви обвинения е задържан. Според нея обаче МВР работи по сигнали от Галиче в последните два месеца.

В сутрешния блок на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов допълни информацията. По думите му в акцията, планирана вчера, участват ДАНС и БОП.

„Това там не може да продължава. Палят си колите непрекъснато, непрекъснато има репортажи оттам“, коментира Борисов.

Бъчварова обаче заяви, че акцията днес няма общо с палежите на автомобили.

На 24.05.2016 г., под ръководството на Окръжната прокуратура в гр. Враца е образувано досъдебно производство за палеж на два леки автомобила – „Рено Рапид“ и „Фиат Улисе“, управлявани от жител на село Галиче – Емил Николаев Марков, съобщиха от Окръжната прокуратура.
За извършения палеж е съобщил Венцислав Николов от с. Галиче.
Производството се води за престъпление по чл. 330, ал. 2, т. 2 от Наказателния кодекс за запалване на имущество на значителна стойност, като е имало опасност пожарът да се разпространи и върху други имоти.
До настоящия момент са извършени два огледа на местопроизшествието с участие на експерти от БНТЛ – Враца и пожаро-технически експерти. Иззети са обтривки от запалените МПС, назначени са химически експертизи. В качеството на свидетели са разпитани множество лица, имащи отношение към случая.
Продължава издирването на извършителя на престъплението и събирането на доказателства.

http://www.cross.bg

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *