Българският език проби в САЩ, признават го за официален

Споделете в:

/КРОСС/Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс, където в област Кук например на него данъчната администрация работи успоредно с английския. Това показва изследване, проведено от Института за български език към БАН („Българският език на ново място по света“). Това се очаква да направят и други щати, обясни на доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски. Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс, разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев.

В Австрия пък абевето ни е официално признато за матуритетно. Това означава, че в училище може да се държи матура на нашия език. Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове – не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

В сряда стана ясно, че според проучването на БАН около 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни. В момента населението ни е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница, коментира проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.

 

http://www.cross.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *