Парламентът узакони безлихвени заеми за финансово оздравяване на общини

Споделете в:

КРОСС/ Общините ще имат право на безлихвени заеми от държавния бюджет, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за публичните финанси. Мотивът е, че по тази начин държавата ще може да съдейства за финансово оздравяване на задлъжнели общини.

Общините трябва да имат оздравителни планове, по които бюджетът ще финансира с безлихвен заем. Министърът на финансите ще определя условията за отпускане на заемите. Допуска се възможността при отклонение от целите на плана министърът да спре отпускането на заема.

По време на дебатите от БСП предупредиха, че на финансовия министър се дават повече права, и казаха, че зад промените има и политически намерения.

От ГЕРБ заявиха, че законът не дава повече права, а гарантира прозрачност.

Румен Гечев обвини депутатите, че искат да накарат общините да затъват в заеми и предупреди, че това ще окаже натиск върху бюджета: „Всяка община ще ползва услугите на финансови консултанти, които винаги да докарват общината на загуба, така че тя да може да ползва безлихвен заем. Само наивниците ще отидат да теглят заеми, където ще плащат лихви. Не завиждам на г-н Горанов“.

Менда Стоянова обясни, че държавата ще прецени кога финансовото състояние на общината е тежко и трябва да се подпомогне с безлихвен заем: „Общините и сега могат да искат финансово подпомагане без какъвто и да било контрол и публичност от страна на обществеността. Ако партия ГЕРБ чрез този законопроект искаше да решава своите партийни желания, не би трябвало да предлага какъвто и да било регламент, защото в момента липсата на регламент е най-доброто нещо“.

А заместник финансовият министър Кирил Ананиев увери, че не става въпрос за раздаване на пари: „Ние в началото на годината не знаем колко души от дадена община ще имат нужда от безплатен превод за хемодиализа. Тук не става въпрос за раздаване на пари. Тези пари ги имаме в централния бюджет, правим не увеличение, а компенсирана промяна за целевите разходи, които са предвидени в централния бюджет“

http://www.cross.bg

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *