„Корреспондент“: Според украински депутат българите и гагаузите имат право на национално самоопределение в страната

Споделете в:

Киев. Украинският депутат от партия „Възраждане“ и президент на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе заяви, че е необходимо да се предостави национално-културна автономия на малките народи в страната според широко разпространената европейска практика, пише украинският „Корреспондент“.
Според депутата българите, гагаузите, молдованците и другите народности, в частност тези, които живеят в Одеска област имат право на национално самоопределение. „Този формат има място в много страни, най-вече европейски. Това разширява възможностите на културата и езика в тези райони, където действа съответната национално-културна автономия“, подчерта той.
В същото време Киссе изрази недоумение по повод предложението на президента на Украйна Петро Порошенко за предоставянето на автономия на кримските татари. „Не виждам възможности за внасяне на съответните членове в конституцията. Ситуацията в Украйна не предполага време за подобни изменения, защото това може да предизвика напрежение“, заяви Киссе.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *