Секретна информация ще блокира ремонта на МиГ-29

Споделете в:

КРОСС/ Бъдещето на изтребителите МиГ-29 изглежда все по-несигурно въпреки намеренията на военното министерство да сключи договор с Полша за цялостната им поддръжка. Причината са няколко споразумения с руската страна, които България трябва да спазва, ако не иска да бъде дадена на съд. Едно от тях е за защита на класифицираната информация, каквато се явява техническата документация за българските изтребители, пише „Сега“.

Според източници на „Сега“ преди 10-15 години българските МиГ-29 са получили нова техническа документация за поддръжката и ремонта, която е била различна от тази, с която разполага Полша. В също време тези документи се явяват класифицирана информация, която Русия няма да иска да бъде предоставена. Ако това се случи, България ще бъде дадена на международен съд и така ремонтът на изтребителите ще излезе златен.

Вероятно при този вариант и полската страна ще внимава дали няма да бъде въвлечена в подобен спор. По неофициална информация плановете на МО са били в средата на годината да се подготви споразумението с Варшава и тя да поеме изцяло ремонта. Затова се е пристъпило и към изкупуването на бившия авиозавод „Георги Бенковски“, който сега се казва „Авионамс“. Възстановяването е щяло да се извърши в завода. Той се продаваше заради необслужван кредит към Корпоративна търговска банка (КТБ). Държавата го изкупи на 11 май чрез Държавната консолидационна компания за 28.9 млн. лв., но той ще стане собственост на Министерството на икономиката. Все още не е ясно защо заводът, който преди това беше част от военния холдинг „Терем“, не се връща там.

Дори и да се провали подписването на споразумението с Полша за цялостната поддръжка, това няма да попречи да се използват резервните части, които МО реши да купи. В средата на април министерството обяви три поръчки за доставка на резервни части за ремонта и поддръжката на изтребителите МиГ-29 за 45 млн. лв. Според тръжната документация МО иска да купи 10 двигателя за 30 млн. лв. Те може да бъдат нови или ремонтирани. За покупката на резервни части и кутии на самолетните агрегати са отделени общо 15 млн. лв. Допълнително изискване към участниците е те да са извършвали подобна дейност през последните 5 години. От МО обаче поставиха ограничение, че Русия да не може да участва в тях. Това отново повдига въпроса дали въобще доставките ще се случат.

http://www.cross.bg/

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *