Как се проверяват матурите

Споделете в:

/КРОСС/ „Днес съм бяла и добра и реших този отговор да се счита за верен“ – това са думи на Милена Иванова, ст. експерт в МОН към проверящите матурите учители. Това всъщност са критериите, които уважаемото чиновничество от МОН задава на 250 университетски преподаватели, елитни гимназиални учители от цялата страна, представляващи Национална комисия за проверка и оценка на матурата по български език и литература. В техните ръце е трудът на 48 000 зрелостници, на много от тях бъдещата им съдба зависи от тази оценка. Други критерии не са обсъждани и уточнявани. Оказва се, че това е работа на самите проверяващи – те са принудени да се „споразумяват“ с колегите си, да „уеднаквяват“ оценките помежду си на принципа проба-грешка, докато председателят на Комисията ст. експерт Милена Иванова приеме оценката за „вярна“ – според собственото си настроение. Може и да накаже проверителя с протокол за нарушения, че не е уцелил днешното и мнение. Защото: „Цяла нощ не съм спала, детето ми беше болно и сега съм дошла да се занимавам тук с вашите глупости“. От подобен тип хора зависият оценките и труда на децата ни, често и бъдещето им, защото чиновническата гавра обикновено не спира дотук. Първите нейни жертви са учителите, за чиито труд слушахме лично от вицепремиера Кунева дитирамби и признателност навръх най-светлия празник -24 май.

Според нея образованието и науката трябва да бъдат надежда за цялата нация. „За мен това минава през отношението към учителя, знам своите ангажименти и каква тежест носят те. От първия ден, в който поех министерството, повтарям, че за мен основата на усилията ми ще бъдат учителят, учителската професия и нейното дело. Това е директна заявка да издигнем ролята на образованието през учителя“, заяви министър Кунева. Не става ясно дали е споделила това свое прозрение освен с уважаемите зрители и с председателя на Комисията по проверките, пряко назначена от нея.

Сред крясъци и заплахи, често сълзи, се смятат точките от задачите като отпреди век, на ръка и на листче. Много от елитните ни учители се чудят защо са в тази комисия и с какво са заслужили всекидневните чиновнически гаври. „Усилията и осъзнатите ангажименти“ на вицепремиера Кунева очевидно са започнали, освен през учителите те ще минат и през децата ни.

Честит празник!

 

http://www.cross.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *