Осем партии влизат в парламента на Кипър

Споделете в:

Никозия. Десноцентристката партия „Демократически съюз“ (ДИСИ) е победителят в парламентарните избори в Кипър. Тя набира 30,69% от гласовете на кипърските гърци, след преброяването на бюлетините, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК)в Кипър.
На второ място се нарежда опозиционната комунистическа партия АКЕЛ с 25,67% от гласовете на кипърските гърци. Трета в надпреварата завърши центристката Демократическа партия (ДИКО), която получава 14,49% от гласовете.
Останалите партии са спечелили под 10% – Движение за социалдемокрация (ЕДЕК) набира 6,18% от гласовете, Граждански съюз – 6,01%, движение „Солидарност“- 5,24%, Кипърската зелена партия „Гражданско сътрудничество“ – 4,81%.
Последната партия, която влиза в парламента, е националистическата „Национален народен фронт“ (ЕЛАМ) – 3,71% от гласовете. Рекорден брой от 493 парламентарни кандидати – 488 от 12 партии и петима независими, се състезаваха, за да заемат 56-те места в Камарата на представителите.
Избирателната активност беше около 68%. Този показател е значително по-нисък в сравнение с избирателната активност на парламентарните избори през 2011 г., когато са гласували 78,7% от избирателите. И двете водещи партии в страната – дясната ДИСИ и лявата АКЕЛ, са замесени в редица корупционни скандали, което очаквано рефлектира и върху избирателната активност. Двете сили се опасяваха, че ниската активност ще бъде в полза на малките партии и ще доведе до още по-силно раздробяване на политическата сцена.
Гласуването в неделя започна в 7:00 сутринта местно време (съвпада с българското), когато в страната отвориха врати над 1100 избирателни секции. Според ЦИК на страната право на глас имат 543 хиляди души от общо 900 хил. души, които живеят в островната държава. Гражданите на северната част на острова, призната като международен субект единствено от Турция, не участваха в гласуването.
Новите депутати ще положат клетва през септември за срок от пет години.

Превод и редакция: Пламена Томева

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *