Кюстендил: Кампанията „Книги за смет” се провежда за първи път в града

Споделете в:

Кюстендил. За първи път кампанията „Книги за смет” ще се проведе в град Кюстендил на 22 май 2016 от 10.00 до 13.00 часа, на централния площад „Велбъжд”, съобщиха от Община Кюстендил. Така организаторите от издателство „Smart Books” и фондация „Credo Bonum” продължават да разрастват екологичната инициатива и да добавят нови градове – участници, продължават да разширяват броя на градовете, които взимат участие в екологичната инициатива.
По традиция „Книги за смет” стартира в София на 16 април, като кампанията се пренася в град Плевен, Велико Търново.
Всеки желаещ да участва в „Книги за смет” 2016 е нужно да събере и предаде 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получи талон за безплатна книга от щанда, с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Този, който предаде 2 или повече от килограма, ще получи и втори талон. Това е и максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.
Организаторите на кампанията, заедно с техните партньори от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Кюстендил, добавят към селекцията от книги още три класически заглавия, издадени специално за целите на „Книги за смет”. Това са „Макс и Мориц” на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, а „Тайната градина” на Франсис Бърнет ще пренесе читателите във вълшебния свят на природатата и животните. Научно-фантастичният роман от 1898 г. „Война на световете” на Хърбърт Уелс е в класацията на 100-те най-добри книги на 20 век на вестник „Монд”.
За приемането на пластмасовите отпадъци са поставени жълти контейнери от Екопак България. След това ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса и ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.
Актуалните новини около „Книги за смет” могат да се следят и чрез фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/knigizasmet

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *