Стандартът на живот в София е по-висок от този в Пекин, Истанбул и Москва

Споделете в:

КРОСС/ София предлага на своите жители по-висок стандарт на живот от редица мегаполиси като Пекин, Истанбул и Москва. Българската столица е на 115-о място в класацията на най-голямата консултантска фирма в областта на човешките ресурси Mercer.

Тази седмица компанията представи своите резултати за 2016 г. за градовете с най-висок стандарт на живот в света. В класация се разглеждат общо 459 населени места според индекса Quality of Living Index, пише money.bg.

София се нарежда непосредствено преди мароканската столица Рабат, Рио де Жанейро, Пекин, Гуанджоу, Аман, Сао Пауло и Истанбул. Преди българския град пък са столицата на Парагвай – Асунсион, Тунис, Нумеа в Нова Каледония и Доха. По-добре от София се представя и Букурещ, който е на 109-а позиция.

В класацията на Mercer градовете са подредени на база на доста показатели, включващи политическата стабилност и нивото на престъпност; икономическия климат; здравеопазването; стандарта и достъпа до образование; качеството на публичните услуги и транспорт и други.

На първо място като градът с най-добър стандарт на живот за 2016 г. се нарежда Виена. В топ 10 влизат още пет европейски града, три от които са в Германия и два – в Швейцария.

Сред 20-те най-добре класирани населени места по-голямата част отново се намират на Стария континент, а няколко са в Канада, Австралия и Нова Зеландия. Измежду тях не присъстват такива от САЩ и Азия обаче.

Най-високо класираният град от Щатите е Сан Франциско (28-о място). Най-напред в списъка измежду градовете в Азия е японската столица Токио (44-о място).

Ето и как са подредени населените места в топ 20 на класацията:

1 Виена, Австрия
2 Цю рих, Швейцария
3 Оукланд, Нова Зеландия
4 Мюнхен, Германия
5 Ванкувър, Канада
6 Дюселдорф, Германия
7 Франкфурт, Германия
8 Женева, Швейцария
9 Копенхаген, Дания
10 Сидни, Австралия
11 Амстердам, Холандия
12 Уелингтън, Нова Зеландия
13 Берлин, Германия
14 Берн, Швейцария
15 Торонто, Канада
15 Мелбърн, Австралия
17 Отава, Канада
18 Хамбург, Германия
19 Люксембург, Люксембург
19* Стокхолм, Швеция
21 Брюксел, Белгия

*Номер 19 е отбелязан два пъти, тъй като Люксембург и Стокхолм имат еднакъв резултат по отношение на разглеждания индекс.

http://www.cross.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *