Провеждат се вторият задължителен зрелостен изпит по избор и националното външно оценяване по математика за VII клас

Споделете в:

София. Провеждат се вторият задължителен зрелостен изпит по избор и националното външно оценяване по математика за VII клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В 7.00 часа в сградата е изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета: математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски език, руски език, немски език, испански език, френски език, италиански език.
Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.
Най-много зрелостници – 16 674, тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование. 12 179 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на ДЗИ по италиански език – 99 зрелостници. 200 зрелостници са със специални образователни потребности (СОП), като от тях тази година 7 ще работят на брайл.
Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със СОП – 6 часа.
В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за VII клас.
Изпитът ще започне в 10.00 часа.
Той се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка.
Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение, и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.
Седмокласниците пишат с химикалка със син цвят, чертаят с черен молив, използват лист с формули по математика, който се предоставя заедно с изпитния материал.
След 15.00 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани тестовете и ключ с верните отговори.

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *