Парламентът в Скопие отмени вота на 5 юни

Споделете в:

КРОСС/ Парламентът на Македония отмени насрочените за 5 юни предсрочни избори чрез изменение в избирателния закон, предаде Reuters. Засега не се посочва нова дата за вота.

Депутатите се събраха на спешно заседание в Скопие, след като по-рано през деня Конституционният съд на на страната замрази всички предизборни дейности, като обяви, че парламентът е бил разпуснат незаконно. Окончателното решение на съда се очаква до една седмица. Европейският съюз и САЩ приветстваха решението на съда.

На 16 май в страната започна кампания за предсрочни избори на 5 юни. Изборна листа за тях обаче предаде само управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Според експертите, ако при това положение решението за избори на 5 юни остане в сила, Македония на практика става еднопартийна държава. Във вторник Еврокомисията предупреди, че ЕС няма да признае резултатите от изборите, ако те се проведат при сегашните условия, тъй като във вота няма да участват три от големите партии в страната.

Днешното решение на парламента е пореден епизод от политическата криза, която продължава от миналата година.

Миналия месец в Скопие избухнаха масови протести заради решението на президента Георге Иванов да спре всички съдебни преследвания срещу политици, замесени в скандала с подслушването. Това разпали още повече противоречията в Македония. Опозицията отказа да участва на поредния кръг консултации, организирани от ЕС във Виена през април.

http://www.cross.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *