Правителството откри процедурата за концесия на Летище „София”

Споделете в:

 

София. Правителството взе решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга върху Летище “София” за срок от 35 години. Това бе обявено след правителственото заседание във вторник от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски. Той обясни, че към момента не би могъл да даде подробности за процедурата, тъй като, съгласно разпоредбите на Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия и на Регламент 2015/1986 за установяване на стандартните формуляри за публикуването на обявления в областта на обществените поръчки, в „Официален вестник” на Европейския съюз ще бъде публикувано обявление за концесията до 10 дни. Чрез това се целти всички кандидати да имат равен достъп до информация и да бъдат запознати с детайлите по едно и също време. След публикуване на обявлението цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и достъпът до нея ще е пълен и безплатен. Според транспортният министър нетният ефект за държавата от целия пакет на тази концесия се очаква да бъде около 1,2 милиарда лева за целия период. Той припомни, че още с взимането на решението за отдаване на концесия на софийското летище, стратегията е предвиждала парите от концесията да отидат за дълговете на БДЖ. По думите на Московски, това е процес, който върви в няколко направления, като в момента страната ни е в процедура по нотификация за държавна помощ за БДЖ в Брюксел.Той допълни, че срокът на концесията за подаване на оферти ще бъде до края на септември, като изрази увереност, че до тогава ще имаме разрешението от ЕК да предоставим средствата от концесията на Летище „София“ на БДЖ. Транспортният министър отбеляза също, че почти всички европейски, а и не само европейски оператори на летища са потенциалните кандидати за концесионери на софийската аерогара.
Чрез предоставянето на летище София на концесия се цели да бъдат привлечени частни инвеститори в процеса на развитие на летищната инфраструктура в България и да се оптимизират летищните услуги. Концесията ще спомогне за достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона. Откриването на процедурата за предоставяне на концесия на летище София е част от Стратегията за развитие на транспортната система на Република България до 2020 г.
Според Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви“, отдаването на Летище „София“ на концесия ще доведе до увеличаване на летищните такси. По думите му, който и да вземе аерогарата ще натовари ползващите с услугите, а отдаването на концесия на летището няма никаква икономическа обосновка. Васил Василев коментира още, че проблемът не е само от икономическа гледна точка и основният недостатък на концесията е застрашаването на националната сигурност.
Весела ПЕТРОВА

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *