ВМЗ с осигурени поръчки до 2018 година

Споделете в:

/КРОСС/Сопотската оръжейница е финансово обезпечена с поръчки до края на 2018 г. Заводът е във възход. От началото на т.г досега са погасени над 22 млн. лева стари задължения към НАП и община Сопот. 1000 нови работници са назначени в завода само за година. Това заяви министърът на икономика Божидар Лукарски на площадката на ВМЗ край Иганово, където откри два нови цеха за 7 млн лева. На същия обект на 21 март и 14 април м.г. избухнаха взривове.

Лукарски подчерта, че няма нищо общо между „онзи апокалипсис“, който е видял през 2015, и това, което открива сега.

„Тогава военните се страхуваха да влязат на площадката в Иганово, за да не падне някоя стена. Сега стартираме два нови цеха, в които се произвежда продукция за водещи западни компании, подчерта министърът. По думите му това е супер модерно производство не само за България, а въобще за оръжейната индустрия в световен мащаб.

„Миналата година по това време говорихме, че може би ВМЗ ще фалира, тъй като няма да се преодолеят последствията от взривовете. Сега ситуацията е коренно различна“, добави министърът. Той подчерта, че ще бъдат вложени повече средства за иновации в оръжейницата, ще се инвестира в персонала. Лукарски посочи, че работниците имат вече по-добри условия за труд и повече социални придобивки. „От една фабрика, която се бореше за оцеляване, ВМЗ се превърна в модерен завод, който е пример за този сигмент от промишлеността в световен мащаб“, изрази задоволството си министърът.

Той подчерта, че за първи път от 3 г. работниците са получили бонуси за Коледа и Великден. Изпълнителният директор на ВМЗ инжинер Иван Гецов коментира, че в завода работят в момента 3600 души. До края на т. г. трябва да бъдат назначени още 500. Кадрите от региона не достигат, затова се привличат и специалисти от цяла южна България. За първа година ВМЗ ще обучава специалисти, които са му необходими.

Гецов обясни, че с новите цехове производствения капацитет на оръжейницата ще се увеличи с близо 50%. Това са двата нови цеха, който бяха открити от Лукарски, са с автоматизирана система за пожароизвестяване и пожарогасене, видеонаблюдения отвън и отвътре, стриктен контрол на влизане и излизане.

„Пазарите нас ни търсят, продаваме продукция в Близкия Изток, Индия, Северна Африка и бившияте соц. държави“, уточни инжинер Гецов.

 

http://www.cross.bg


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *