НАСА: Април 2016 г. е бил най-горещият в историята

Споделете в:

Климатологичният отдел на НАСА публикува нови сателитни наблюдения, според който миналия месец е бил най-горещият април в историята на метеорологичните наблюдения, съобщи Гавин Шмит на Център за космически полети „Годард“, предаде РИА Новости.
По данни на НАСА, последният месец „победил“ в тази климатична категория с огромните си температурни аномалии. През април тази година, средната температура е превишила нормалните за месеца стойности с 1,1 градуса по Целзий, което не е наблюдавано от 1951 г. насам, когато метеоролозите са започнали да извършват тези наблюдения. Предишният рекорд, регистриран през 2010 г., е повишение с 0, 87 градуса над нормата.
Както отбелязва Гавин Шмит, този рекорд е продължение на тенденцията от февруари тази година, когато средната температура за месеца започна да надвишава нормата с 1-1,5 градуса по Целзий. Продължаването на тази тенденция кара учените да говорят за „климатично извънредно положение“ и с 99% сигурност гарантират, че 2016 ще бъде най-топлата година в историята на човечеството.

Превод и редакция: Пламена Томева

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *