„Коммерсант“: България спечели руските туристи

Споделете в:

София. България ще оформя визите за руски граждани за два дни, съобщи Министерството на туризма на страната. Сега българска виза се издава в срок от до 10 дни. За да се ускорят процедурите, София е отпуснала на руското МВнР 12,5 милиона рубли, пише вестник „Коммерсант“.
Също така между Русия и България е било постигнато споразумение за чартърен превоз. Самолетът ще лети в тази балканска страна до 30 октомври. Руснаците активно се интересуват от лятна ваканция в България. Туристите са започнали да резервират екскурзии още от началото на годината, заяви ръководителят на Българската туристическа компания „Солвекс“ Светлана Цветкова пред „Коммерсант FM“.
„Дестинацията е много популярна, въпреки че се отчита известен спад, който се дължи на високия обменен курс на еврото, но България, в сравнение с другите морски курорти, като цяло печели по размер на необходимия в страната бюджета. Стойността на почивките към този момент започва от 250 евро на човек, включвайки пътуване със самолет и едноседмична ваканция. Много популярно е южното крайбрежие – особено Бургас и „Слънчев бряг“. Популярни са и луксозните хотели“, каза Цветкова.
Според ръководителя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов, обемът на резервациите на руснаци за летните почивки е нараснал с 20% в сравнение с миналата година. Сред чуждестранните дестинации лидери са Гърция и България. Нарастването на броя на туристите се дължи не само на визовите облекчения, но също така и лоялността към руските туристи от страна на хотелите, заяви генералният директор на руската туристическа компания Ambotis Holidays Виталий Стаматов.

Превод и редакция: Пламена Томева

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *