И. Московски: Новите железопътни трасета ще бъдат пуснати в експлоатация съвсем скоро

Споделете в:

КРОСС/ Новите железопътни трасета ще бъдат пуснати в експлоатация съвсем скоро, съобщи в ефира на БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски. Става въпрос за линиите в Южна България, които ще позволят влаковете да се движат с висока скорост.

Той увери, че до края на лятото ще стане готово цялото направление по линиите в Южна България – от Свиленград – Димитровград – Пловдив – Септември. Проекти, реализирани по „ОП Транспорт“ 2007 – 2013. В момента са обявени тръжни процедури от порт Бургас през Пловдив – Септември -Елин Пелин- София – Драгоман. Крайната цел е да се върже по южното направление сръбската, турската и гръцката граница, и пристанище Бургас. Имаме проектна готовност за проекти в Северна България, но в момента няма финансиране, както и по Варна-Русе, допълни още Московски.

БДЖ е най-голямото предизвикателство на Министерството на транспорта. Операторът вече дълги години е в много тежко финансово състояние и полагаме максимални усилия да бъде първо спасено и после оздравено, коментира транспортният министър. Ивайло Московски посочи, че БДЖ-Товарни превози има над 100 млн. дългове, но приватизацията е спряна, защото след повече от година опити да се приватизира, се оказа, че няма потенциален инвеститор.

„Ще реализираме план за преструктуриране. Предварително уточнявам, че министерството нито назначава, нито уволнява хора в БДЖ“, каза още Московски.

Той отбеляза, че оздравяването на железниците излиза извън рамките на един политически мандат, затова е важно да има приемственост. Част от промените за започнали по програма ИСПА, когато министър е бил г-н Мутафчиев и ние сме ги продължили, припомни министърът на транспорта Ивайло Московски.

http://www.cross.bg/

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *