Т. Дончева: Петков и Първанов сериозно са подценили вътрешните различия в БСП по отношение на АБВ

Споделете в:

КРОСС/ Оттеглянето на АБВ от управлението е в стила на Георги Първанов, но е прибързано, смята лидерът на „Движение 21″ Татяна Дончева.

Дончева отбеляза, че по отношение на участието на АБВ в управлението има вътрешен разнобой.

В интервю за Нова телевизия тя посочи, че през точно определен сайт от АБВ направиха изявление, че предстои да вземат своето решение, а същевременно представители на партията се изказват в парламента, че няма смисъл от предсрочни избори. Още преди това Първанов два пъти поне постави ултиматуми – за дълга от 16 млрд. лева и за кандидатурата на Ирина Бокова, припомни Дончева.

Тоест – пируетите на Първанов: думите, казани в 12 часа, не се връзват с ходовете, направени в 14 ч. Това е стил на Петков и Първанов, коментира лидерът на Движение 21. Тя бе съпартиец с представителите на АБВ в БСП.

Румен Петков говори как от това правителство не става нищо, Ивайло Калфин говори как хубаво е работил в това правителство, в комфорт. Цочо Цочев говори как е хубаво правителството да продължи, продължи Дончева.

Според Дончева, този ход на АБВ е „повишил цената“ на Патриотичния фронт и хората на Ковачки в БДЦ.

Аз на мястото на Бойко Борисов бих направила същото, бих приела оставките, допълни тя.

Идея за общ ляв кандидат-президент има плахо, смята Татяна Дончева. Според нея обаче, Петков и Първанов сериозно са подценили вътрешните различия в БСП по отношение на АБВ. Може би и по отношение на Движение 21, но не толкова ясно артикулирано, допълни тя.

Има много сериозна група в БСП, която е против сближаване с АБВ. Има и такава, които са срещу нас, но не са едни и същи хората и не са едни и същи мотивите.

Корнилия Нинова има да балансира крилата вътре в БСП и големите части, една от които категорично не иска сближаване с АБВ. В този смисъл, че ходовете на Румен Петков и Георги Първанов са прибързани, коментира Татяна Дончева.

Румен Петков, Първанов и Станишев направиха Бойко Борисов кмет на София. Имат възможност 11 години по-късно да направят равносметка дали това е бил полезен ход за тях, както и за държавата. Аз не мисля, че беше полезен, каза още Дончева. Според нея сега Борисов няма нужда от никого, ако иска да се кандидатира за президент.

Според Татяна Дончева слуховете за предсрочни избори са силно преувеличени засега.

В момента Бойко Борисов разполага с гласовете на групата на БДЦ, която влезе в парламента заради Николай Бареков. Ако Патриотите и Реформаторите се оттеглят, тогава можем да говорим за избори, коментира лидерът на Движение 21. Предсрочните парламентарни избори са възможни, но не и точно в момента, каза тя.

Дончева прогнозира, че ГЕРБ ще страда от собствената си експертна безпомощност, а левицата ще е яростна опозиция.

ГЕРБ ще бъде в преса непрекъснато. Наближаването на президентските избори и външните фактори също ще способстват за натиска, че ходовете им са грешни, каза тя.

Според Татяна Дончева има един основен вътрешнополитически казус и основна разделителна линия:

„Хората, които са мутрите и мафията, да бъдат отстранени от властта, или да не бъдат идентифицирани. Бойко Борисов, разбира се, успешно набутва контрабандата. Макар че никой не знае за каква контрабанда става въпрос. Ако е оная на цигарите, те я хванаха турците. И турците му казаха да прибере Пеевски, което се и случи.“ – каза тя.

Дончева не каза твърдо дали ще се кандидатира за президент. По думите й, не настоява на всяка цена да гастролира на изборите.

http://www.cross.bg

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *