Около половината от пчелите в САЩ са измрели през последната година, твърдят учени

Споделете в:

Пчеларските ферми на САЩ са загубили около 44% от пчелите си през изминалата година, което провокира учените да говорят за екологична катастрофа и възможен срив на цялата популация на пчели, дължащи се на епидемия от акара Вароа (Varroa destruktor), съобщават учени от Университета в Мериленд, предаде РИА Новости.
„Вече втора година наблюдаваме, че популацията на пчелите продължава да намалява с много висока скорост през лятото, което ни накара да се тревожим за нейното състояние. Намаляването на числеността на пчелите през зимата е нормално явление, но фактът, че пчеларите измират през лятото, когато трябва да са най-здрави, много ни притеснява“, казва Денис ван Енгелсдорп от Университета на Мериленд.
През последните години в САЩ се развива опасна ситуация както за домашните пчели, така и за техните диви родственици. Броят им първо е спаднал с 40% през миналата година, а след това с още 44% през тази година.
Основната причина за изчезването на домашните и на дивите пчели е конкретен феномен – епидемията на паразитния акар Вароа. Това членестоного е опасно за пчелите не само по себе си, а поради факта, че е носител на няколко вируса, заразяване с които води до деформация на крилата на пчелите и различни други проблеми.

Превод и редакция: Пламена Томева

 

http://www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *