ЕП обсъжда статута на китайската икономика

Споделете в:

/КРОСС/ Европейският парламент ще разгледа статута на икономиката, укриването на данъци и правата на човека в Китай и ще гласува резолюция по темата.
Китай не е пазарна икономика според европейските стандарти, заявиха евродепутати от всички цветове по време на дебат със Съвета и Комисията във вторник. Основна тема бе начинът, по който ЕС да се противопостави на нелоялната конкуренция от Китай след 11 декември т.г., когато според правилата на Световната търговска организация страната трябва да бъде призната за пазарна икономика.
Повечето изказали се посочиха, че Китай субсидира своите компании, не е открит относно предоставяните държавни помощи и предлага ниски експортни цени, за които е ясно, че не са определени от търсенето и предлагането. Те наблегнаха на това, че свръхкапацитетът в производството води до евтин износ към ЕС, който причинява икономически щети, особено на пазара на стомана в ЕС, където хиляди работници се страхуват за работата си.
Много евродепутати призоваха Европейската комисия бързо да излезе с предложение за противопоставяне на дъмпинга и да даде ясен сигнал на Китай, че страната не може да бъде призната за пазарна икономика.
Европейският комисар Витенис Андриукайтис потвърди, че справянето с кризата в стоманената индустрия е приоритет за Комисията. За него е безспорно, че Китай не е пазарна икономика и поради това Комисията работи по нов подход, който включва силна система за търговска защита и ще гарантира спазването на правилата на Световната търговска организация. Андриукайтис намекна, че този подход може да бъде основан на този на САЩ, който изчислява разликите в дъмпинга за всеки отделен случай. Той обеща, че Европейската комисия ще обсъди това преди лятната ваканция.
От името на председателството на Съвета Жанин Хенис-Пласхаарт заяви, че въпросът ще бъде обсъден от Съвета за външни работи относно търговската политика на 13 май.

Източник: http://www.cross.bg/

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *