Magyar Kurír: Унгарският кардинал Петер Ердьо приветства българския патриарх Неофит

Споделете в:

Будапеща. Българският патриарх Неофит посети на 10 май Будапеща, където бе посрещнат в базиликата „Св. Ищван“ от кардинал Петер Ердьо. Тази сутрин той ще отслужи литургия пред българската общност в страната в нейната църква „Св. Кирил и Методий“ , предаде Magyar Kurír.
Председателят на българската общност в Унгария д-р Данчо Мусев заяви, че българската православна църква е една от най-старите в Европа. Той също така разказа, че българите в Унгария са се занимавали най-вече с градинарство, след като напускат Османската империя, търсейки по-добър живот в Австро-Унгарската империя през XIX век.
През 1930 г. в Будапеща е построена българската православна църка „св. Кирил и Методий“, проектирана във византийски стил от архитект Аладар Аркай . Сградата е не само център на религиозния живот на българската общност, но и на културата.
Българите са една от 13-те официално признати националности в Унгария. Според най-новите преброявания през 2011 г. 6500 души в страната са обявили, че имат български корени.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

 

Източник:  www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *