За габровската сметка и живителната смехотерапия

Споделете в:

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ гостува в Регионалния исторически музей – Търговище

 

◊ СЪБИТИЕТО


Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово гостува на Регионалния исторически музей в Търговище с тематичната изложба „Габровска сметка”. Експозицията е разположена в Свещаровата къща и ще бъде открита на 12 май от 17 ч.

Думи за габровския хумор

Има една хубава максима, която звучи еднакво на място във всяко време: „Ако нямаш пари, иди в Габрово да видиш как се печелят. Ако имаш пари, иди в Габрово да видиш как се харчат”. За нея се сещаме винаги, когато стане дума за габровския хумор. Не за серия вицове, които се разказват на опашка или в претъпкания транспорт, да речем, или могат да се прочетат в интернет. Думата ни е за стойностни житейски правила, извеждали едни балканджии от всяка тежка ситуация. Е, най-напред тези весели истории с пресметливи габровци започнали да се появяват в дебели списания и книги, при това съставени не от габровци, че и учени-философи анализирали и се произнасяли за това чудо, наречено габровски хумор. По това време и другаде по нашите земи имало зевзеци и пресметливи, живеещи със сметка хора, но габровци пак били първи и затова и по-първи се сетили, че хуморът не е само забава и слава, но в едни умели ръце (или глави!) става печеливш. Когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави. Да припомняме ли първото светско училище, първите фабрики, първите покорили Европа търговци с уменията и стоката си. Така балканджиите от Габрово започват да се съизмерват с постиженията на Европа и света и градът става люлка и на просветата, и на индустрията, а вече и всепризнат център на хумористичното изкуство.

Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени на повече от 40 езика в света. Наскоро зазвучаха и на японски. Техният преводач проф. Чихару Накамура от университета в Кобе пояснява за сънародниците си, че е добре те да знаят: в България има не само вкусно кисело мляко и прочуто розово масло, но и богата хумористична култура.

◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Гостуващата изложба е синтетична: предлага подбрани габровски вицове и анекдоти, придружени от илюстрации на големия Борис Димовски (1925-2007) от художествения музеен фонд „Хумор на народите”. Димовски се вгражда чрез творчеството си в темелите на Дома на хумора и прославя габровския хумор, с което спечелва признанието на габровци и става техен – почетен – съгражданин.

Всеки посетител на музея се впечатлява, че Домът е своеобразна изложба от творби на Димовски, разположени артистично на различни места още от първия етаж на сградата. Във фонда „Хумор на народите” на ДХС се съхраняват 513 творби на карикатуриста – откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време – и дарени от роднините му. Тези карикатури и илюстрации не веднъж участват в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, в авторови или тематични изложби не само в Габрово.

Организаторите на изложбата „Габровска сметка” нямат за цел да направят своята публика по-пресметлива, но са убедени, че всеки посетител ще си тръгне с нова идея или откритие на някой ценен жизнен постулат. И само с усмивка да е, значи изложбата е оказала живителен терапевтичен ефект, което също е габровски патент!

Автор: Венета Георгиева-Козарева
Източник: Музей „Дом на хумора и сатирата“

 

Източник: http://kulturni-novini.info


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *