Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Споделете в:

КРОСС/ 9 май се отбелязва като Денят на Европа от ЕС и НАТО, но и като Денят на победата от Русия. Навършват се 71 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман.
Те ще бъдат почетени със серия инициативи у нас и по света.

Посещения на ученици в Дома на Европа в София, литературно четене на истории за Европа от известни актьори, журналисти, спортисти и певци са само част от планираните събития за Деня на Европа – 9 май
Информационното бюро на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България ще отворят вратите си за ученически групи от цялата страна, които са заслужили посещение в Дома на Европа с участие в различни инициативи, състезания през изминалата година. Над 400 младежи ще научат повече важна информация и любопитни факти за ЕС и европейските институции пряко от хората, които работят в тях.
Президентът Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент ще се присъединят за честванията на 9 май. Гостите ще се срещнат с учениците, ще разговарят с тях за европейските ценности и ползите от Обединена Европа, като ще дискутират как членството на България променя настоящето и бъдещето на страната.

В четенето на историите ще се включат известни актьори, журналисти, спортисти, певци, а самото четене ще може да се проследи на живо точно в 19 часа днес на интернет страницата на Европейския парламент.

Пред сградата на президентската институция ще бъде издигнато знамето на Европа. Емблематични сгради в София, Варна и Бургас ще бъдат осветени в цветовете на европейския флаг довечера, в 21 ч.

В 26 български града днес ще премине шествието „Безсмъртен полк“. Това е шествието, при което хора с портрети на свои предци, участници във Великата Отечествена война, преминават по улиците. Началото е поставено в град Томск в Сибир през 2012 г.. В Деня на победата „Безсмъртният полк“ ще мине по улиците на над 1500 града в Русия и в 26 страни по света.

В София край Паметника на съветската армия ще бъде вдигната мемориална стена с портрети на фронтовац.

В инициативата се включват: София, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Ботевград, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Карлово, Несебър, Павликени, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Хасково и Ямбол.

Кой как празнува Деня на победата, обобщава в. „Дума“

В САЩ 8 май е тържествен ден, но не е държавен празник. Тържества организират асоциациите на ветераните от Втората световна война, който действат в много градове на страната. Най-известното мероприятие е полагането на венци пред Националния мемориал на Втората световна война във Вашингтон.
Във Великобритания Денят на победата над фашизма също не е сред официалните празници. И все пак много ветерани, обществени дейци, политици тържествено отбелязват деня.
Във Франция 8 май – Денят на освобождението от фашизма (La Fete de la Victoire) е държавен празник и почивен ден. Президентът на републиката полага венец пред Гроба на Незнайния войн край Триумфалната арка в Париж. На церемонията идват ветерани и президентът връчва на всеки от тях възпоменателен подарък. В Париж и в други градове има военни паради и масови празнични мероприятия.
В Германия на 8 май има много мероприятия, посветени на паметта на загиналите във Втората световна война. В страната и до днес цитират речта на президента Рихард фон Вайцзекер през 1985 г., в която той заяви, че на края на войната трябва да се гледа не като на поражението на Германия, а като на освобождението на германците от „безчовечната система на нацистката тирания“ и началото на нов етап в живота на страната.

В Италия, която беше съюзник на хитлеристка Германия, национален празник е 25 април – Денят на освобождението (Festa della Liberazione). На този ден през 1945 г. партизанските части влизат в Торино и Милано. Сред задължителните церемонии е полагането на венци от президента на страната на Гроба на Незнайния войн в Рим.
В някои държави, окупирани от хитлеристка Германия, 8 май е държавен празник, отбелязван на високо официално ниво. В Чехия и Словакия на този ден има паради, тържествени събрания, правят се исторически възстановки на някои битки. В Чехия празничните мероприятия започват на 5 май, когато почитат паметта на загиналите в Прага по време на антифашисткото въстание 5-9 май 1945 година.
В Сърбия 9 май носи официалното наименование Ден на победата. В Белград традиционно се провежда военен парад.
В Холандия и Дания денят на освобождението от фашистките войски се отбелязва на 5 май. В Холандия това е официален празничен ден. В град Вагенинген, където на този ден през 1945 г. е бил подписан актът за капитулация на немските войски в Холандия, всяка година през нощта срещу 5 май се запалва т.нар. огън на мира, който отива на практика във всички градове на страната. В Дания на 5 май има много шествия и тържествени церемонии в памет на загиналите участници от датската съпротива.
В Израел, където живеят голям брой ветерани от Втората световна война, от средата на 90-те години Денят на победата тържествено се отбелязва на 9 май. По улиците на Ерусалим, Тел Авив и други градове преминават шествия, в които освен ветераните участват хиляди израелци, членове на правителството, депутати, военнослужещи. В много градове на страната има празнична заря.

Без значение дали на 5, 8 или 9 май, всеки на Земята отбелязва този велик ден – Деня на победата. Това е празник за всички.

 

 

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *