Разкриха моделите за спане на различните хора по света

Споделете в:

Начините, по които спят различните хора по света, са разкрити от учени, които анализирали данните от специално приложение, съобщи BBC. Анализът показал, че холандците прекарват почти един час повече в леглото всяка нощ, отколкото хората в Сингапур или Япония.
Проучването, публикувано в Science Advances, също разкри, че жените редовно спят повече, отколкото мъжете, а представителите на силния пол, които са на средна възраст, прекарват най-малко време в сън в сравнение с всички останали социални групи. Според изследователите, констатациите от експеримента могат да бъдат използвани, за да се намери решение на „глобалната криза със съня“.
Екип от университета в Мичиган пусна приложението Entrain през 2014 г., за да помогне на хората да преодолеят часовата разлика. Но потребителите могат да изберат да споделят с изследователската група данните за своите навици на спане.
Проучването установило, че хората в Япония и Сингапур, прекарват средно по 7 часа и 24 минути в сън, докато хората в Холандия – 8 часа и 12 минути. Британците спят средно малко под осем часа, което е със съвсем малко по-малко от французите.
Проучването също така показа, че жените прекарват около 30 минути повече време в леглото всяка нощ, отколкото мъжете, особено на възраст между 30 и 60 години.
При хората, които прекарват повече време на естествената слънчева светлина, се наблюдава тенденция да си лягат по-рано.
Забелязан е и силен ефект на възрастта върху навиците на сън. Установено е, че внезапното събуждане по време на сън се случва много по-често при младите хора, а с напредване на възрастта това е наистина рядко.

Превод и редакция: Пламена Томева

 

Източник:   www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *