Мъжката мания по спорта датира от времето на пещерните хора

Споделете в:

Мъжката мания по спорта се дължи на еволюцията – датираща от времето на пещерните хора, сочи ново изследване, цитирано от Lancaster Guardian.
Проучването показва, че мъжете винаги ще бъдат по-заинтересовани от игри и други спортни дейности, отколкото жените. Изследователите твърдят, че недостатъчното представителство на жените в спорта, както като участници, така и като зрители, се отразява на техния слаб интерес.
Изследването, публикувано в списание Evolutionary Behavioural Sciences, показва, че във всяко общество мъжете участват в спорт най-малко два пъти по-често, колкото жените, както по отношение на честотата, така и що се отнася до продължителността.
Изследователите също така считат, че хората са развили предразположение да се интересуват от спорт, фокусирайки се върху това как той би могъл да засегне вероятността за оцеляване и размножаване.
Съществуват две основни теории, отнасящи се и за мъжете и за жените. Едната се фокусира върху важността на нуждата от съюзяване в коалиции и групи, а другата подчертава необходимостта от разработване на социални и двигателни умения.
Друга теория, която се прилага главно за мъжете, показва, че хората се състезават в спортове, за да получат необходими им в обществото статут.

Превод и редакция: Пламена Томева

 

Източник:   www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *