„Коммерсант“: Корейските комунисти се събират за първи път след 36 г.

Споделете в:

Пхенян. В Северна Корея днес стартира VII Конгрес на управляващата Корейска работническа партия (КРП) – първата подобна среща на комунистите в държавата за последните 36 г., пише руският вестник „Коммерсант“. Гражданите на страната може най-накрая да си отдъхнат, след като повече от два месеца изпълняваха „70-дневна кампания за лоялност“ – боядисваха огради и редяха красиви бели камъни край пътниците знаци по улиците в столицата Пхенян.
Заради изолацията на Северна Корея е трудно да бъдат открити причините за свикването на партийния конгрес, последният от които се провежда през вече далечната 1980 г. Решенията, приети на него, определят облика на държавата и до ден днешен.
Най-вероятните причини, заради които управляващите в Пхенян комунисти се събират днес, са желанието на лидера Ким Чен Ун да консолидира властта и да назначи свои поддръжници на ръководните постове. Не липсват обаче и други версии, сред които и тази, съгласно която ръководството на партията ще настоява за изработването на механизъм за смяна на властта, в случай на отстраняване на Ким Чен Ун от политическия живот на Северна Корея.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *