Ето защо усещате, че телефонът ви вибрира, когато никой не звъни

Споделете в:

КРОСС/Чували ли сте за „фантома на вибрациите“? Лъжливото усещане, че телефонът ви вибрира? Вероятно сте го изпитвали самите вие. Ако смятате, че само вие си въобразявате, че телефонът ви вибрира, уверяваме ви, не сте сами. Не сами вие халюцинирате, че някой се опитва да осъществи контакт с вас. Психологът Дейвид Ларами пръв посочва чувството на тревога, свързано с позвъняването по телефона, през 2007 година в дисертация, посветена на употребата на мобилни устройства и поведението на потребителите. През 1996 година за първи път е установен „фантомът на синдрома на пейджъра“. Оттогава насетне се провеждат проучвания по възрастов, професионален и културен признак. През 2012 година е направено изследване с участието на 290 студенти. 89% от тях са проявявали в някаква степен фантома на вибрацията на телефона, като средно феноменът е наблюдаван веднъж на две седмици. Този тип тревога е диагностицирана както по отношение на телефоните, така и на пейджърите. 68% от 176 служители са усещали фантомни вибрации. И не става дума само за вибрации. Според изследването на Ларами от 2007 година с участието на 320 възрастни хора, налице са халюцинации за позвъняване. 2/3 от участниците са заявили, че категорично са чули телефонът им да звъни, но след това не е имало данни за това. Защо хората усещат вибрации, когато такива въобще няма? По този въпрос продължава да се дебатира. Според някои учени объркването може да се дължи на неправилно интерпретиране на подаваните сензорни сигнали от мозъчната кора.

Обяснението им гласи още, че с цел да се справи с огромното количество сигнали от околната среда, мозъкът създава филтър или система, базирана на очакванията. Оттам идва усещането за звънене и вибриране. В случая с вибрацията мозъкът погрешно интерпретира външни дразнители и предлага хипотеза, че става дума за мобилния телефон. Същинският стимул остава непознат. В същото време човек изпитва характерните за вибрацията симптоми – размърдване на дрехата, контракции на мускулите и други стимули. Според скорошно изследване на университета в Мичиган тревогата по отношение на мобилните телефони може да е свързана с несигурност. Именно хора, изпитващи обичайна тревожност, са по-склонни да си въобразяват, че телефонът им звъни или получават съобщение.

Обяснението звучи логично. Ако сте неуверени в романтичната си връзка, по-вероятно да сте обсебени от нея и да се запитвате защо партньорът ви не звъни. Така проверявате все по-често устройството, очаквайки позвъняване или съобщение. Фантомните съобщения се свързват с нетърпеливо очакване или пък загриженост. Според проучванията, направени досега, една съвсем малка част от потребителите на мобилни устройства изпитват фантомни сигнали. Става дума за около 2% от хората, които са проучени. А знаете ли кой е най-добрият начин да се справите с фантомните вибрации? Бъдете супер сигурен и уверен човек и не се поддавайте на тревогите. Или пък можете просто да преместите телефона си в друг джоб.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *