Бързият метаболизъм е помогнал на човека да стане по-интелигентен от маймуната

Споделете в:

Тайната на човешкия интелект е бързият метаболизъм на организма, което му позволява да генерира достатъчно енергия, за да подпомогне работата на стотици милиарди неврони в мозъка, сочи доклад, публикуван в списание Nature, разказва РИА Новости.
Една от най-големите мистерии в историята на човешката еволюция е как нашите предци са били в състояние да достигнат толкова големи размери на мозъка, който е и толкова „ненаситен“, че консумира около една четвърт от енергията, произведена от нашето тяло.
Повечето учени смятат, че за това са „виновни“ оръдията на труда, които са позволили на нашите предци за преминат на месна диета, както и прехода към изправена поза. Други смятат, че това се е случило поради факта, че те са живели в близост до вулкани и гейзери, което им позволило да „готвят“ храната и да извлекат максимум енергия.
Проблемът е, че нашите най-близки роднини – горилите са прекарвали между 8 и 10 часа в търсене на храна и ядене, без да им остава време да хранят и мозъка си, чийто обем е с пъти по-нисш от човешкия. Тъй като нито един от тези видове примати не е изобретил инструментите на труда, възниква въпросът – как е възникнал човекът и дали оръдията на труда и възможността да се готви храна са основните фактори в нашата еволюция.
Стивън Рос от Центъра за изследване и защита на примати в Чикаго и колегите му дават ново, оригинално обяснение за тази историческа загадка чрез сравняване на това от колко калории се нуждае не мозъкът на всеки хоминид, а цялото тяло от гледна точка на килограмите.
За осъществяване на тези наблюдения учените са разработили нова техника за изчисляване на калориите, консумирани от тялото, при което биолозите добавили водата, която консумирали приматите и малки количества от два различни вида „твърда“ вода. След наблюдение на концентрацията на изотопите на водород и кислород в техните секрети, Рос и колегите му успели да изчислят колко калории се консумират и колко бързо преминава обмена на вещества в тялото на маймуната.
Тези наблюдения показали нещо интересно – установено е, че на килограм от теглото на човека е необходима по-голямо количество енергия за метаболизма. Например, ако нашето телесно тегло беше същото като това на шимпанзета, горилите и орангутаните, то ние ще консумираме около 400-800 калории повече, отколкото маймуните.

Превод и редакция: Пламена Томева

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *