Ще измести ли дрогата алкохола на пътя?

Споделете в:

/КРОСС/ По-малко катастрофи в празничния трафик и нов рекорд в нарушенията на пътя – оказва се, че повече от половината от шофьорите, спрени за проверка, са карали след употреба на наркотици.

Екип на Нова телевизия отиде в лабораторията на Центъра по наркомании в София, където се анализират пробите на шофьори, заподозрени в употребили наркотици. Оказва се, че 50% от проверените шофьори в София, Бургас и Пазарджик са карали именно след употреба на наркотици. Най-често шофьорите употребяват марихуана, амфетамини, а понякога дори ги смесват с алкохол. Самата проба се прави, когато има съответните съмнения. Не може да се пробва безразборно, тъй като те са скъпи. В момента уреди за проверка за употреба на наркотици има само в 10 областни дирекции. Точността на резултата е 100-процентова. Уредът разпознава и употребеното вещество. Любими за шофьорите най-често са марихуаната и амфетамините. Към заловените след употребата на дрога законът е строг – две години лишаване от свобода и максимална глоба 2 хил. лева.

Съвсем скоро пътните полицаи ще се въоръжат и с нови полеви тестове. Пробата от тях веднага ще покаже дали шофьорът е карал след употребата на наркотици.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *