РИА Новости: Учените изясниха защо не трябва да се крещи на децата

Споделете в:

Вашингтон. Ако родителите крещят постоянно на децата си, това може да доведе до сериозни последствия, които могат да се отразят на тяхното физическо състояние и да доведат дори до затлъстяване. До този извод достигнаха учените от университета в американския щат Айова, предаде РИА Новости.
„Грубостта във възпитателния процес води до здравни проблеми“, заяви водещият изследването професор Томас Шефилд. Той е провел експеримент, в който са участвали 451 12-годишни деца и родителите им. Учените са наблюдавали комуникацията в семействата в течение на няколко години, докато децата не достигат до 20-годишна възраст.
На родителите им е била оценка за проявената грубост – физическата агресия, заплахите, принуждаването за извършването на дейности от страна на детето, егоистичност или повишаване на гласа. След експеримента децата са преминали изследване на физическото си състояние.
Шефилд подчертава, че строгото възпитание създава хронически стрес за децата а последствията от него могат да се проявяват дори и когато пораснат. Стресовото възпитание може да окаже ефект върху развиващия се мозък на детето. Изследователите показват, че сред негативните последствия присъстват хроничните хормонални дисбаланси, възпалителните процеси и снизяването на сърдечно-съдовата активност.
„Родителите не трябва да бъдат сурови. Ако искаме да сме сигурни, че децата ни ще бъдат здрави, най-добре е да се избягват жестокостите“, заяви Шефилд.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *