В. Марешки: Евтините горива са опасно занимание

Споделете в:

КРОСС/ 520 хиляди подписа бяха внесени в Народното събрание за пряко допитване до народа. Искането за референдум за мнение по пет въпроса е инициатива на бизнесмена Веселин Марешки.

Основният въпрос е свързан с цените на горивата. Останалите включват политически теми, като брой и имунитет на депутатите – „Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120″; „Подкрепяте ли да падне имунитетът“; „Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите“; „Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентeн и да се намалят цените в аптеките“; „Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите“.

По време на внасянето на подписката, Веселин Марешки даде заявка за президентските избори, като посочи, че е получил подкрепа в социалните мрежи.

Нашата подписка за референдум съдържаше 410 хиляди подписа и беше внесена преди тази на Слави Трифонов. В част от тях имаше неточности и ни беше даден едномесечен срок, за да отстраним нередностите. Днес внасяме нови около 100 хиляди подписа – нови и коригирани, каза бизнесменът Веселин Марешки в интервю за БНР и изрази надежда над 400 хиляди подписа да бъдат валидни, за да бъде провеждането на референдума задължително. Той допълни, че предлаганият референдум съдържа много въпроси, за да се спестят разходите от организирането на няколко допитвания: „Тези неща се говорят в обществото и до голяма степен съвпадат с въпросите и на референдума на Слави Трифонов. Нашият въпрос е свързан с регулацията на цените на горивата до такава степен, че да не се дава възможност – дали чрез картелни, или други споразумения, да се буквално мародерства българският народ, като му се продават горива с огромна надценка – от 40-50 стотинки, или както е в момента – примерно в София цената на пропан-бутана е с 50 процента надценка“.

Според Марешки, депутатите са готови да допуснат всички въпроси от референдума по инициатива на „Шоуто на Слави Трифонов“, за да не се почувства уплахата им. Дори и част от тях да отпаднат те фигурират и в референдум, иницииран от бизнесмена. Той допълни, че дейността на бензиностанциите му, които продават гориво на по-ниски цени, спестяват на гражданите и бизнеса около 100 млн. лв. месечно.

Считам, че ефектът е толкова голям, че никой няма да си позволи лукса да излезе срещу интереса на целия български народ и на целия български бизнес. Когато отварях бензиностанцията си, съм нямал никакво намерение да се кандидатирам за нищо, заяви той в отговор на въпрос дали инициативата е част от предизборната му кампания за президент.

„Това е много опасно занимание. На практика двама души са се изказвали – единият е министър-председателят, но той е много строго охраняван, а другият не е между живите – бившият шеф на митниците (Ваньо Танов, б.р.), третият съм аз, който говоря и работя, което не само не е лесно, но е доста опасно и трудно занимание. Когато хората видяха това и го оцениха, спонтанно в социалните мрежи започна – „Марешки президент“, коментира бизнесменът.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *