Б. Обама: Америка трябва да диктува условията в ТРР

Споделете в:

/КРОСС/ „Америка трябва да пише правила, да диктува условия. Другите страни трябва да играят по правилата, които установяват Америка и нейните партньори“, казва американският президент Барак Обама в коментар на Транстихоокеанското партньорство (ТРР).

В редакционна статия за вестник The Washington Post Обама пише, че Съединените щати трябва да изпреварят Китай в създаването на икономическа организация на страните от тихоокеанския регион. По думите му Китай не губи време и вече свика среща в Австралия на 15 държави от региона, на която бе сключено споразумение за създаването на многостранно регионално икономическо партньорство. Това споразумение ще бъде пречка за американските производители и търговци и затова Америка трябва да договори Транстихоокеанското партньорство, което обединява 12 страни, представляващи около 40% от световната икономика, и гарантира на частните компании възможността при равни условия да се конкурират с държавните фирми, пише Обама.

В отговор говорител на правителството в Пекин заяви, че правилата за международна търговия трябва да се установят съвместно от всички държави по света, а не да се диктуват от една страна. САЩ показват голяма амбиция с такива заявления, но страхувам се, не отчитат дългосрочните перспективи, отбелязва китайската страна.

Източник:  Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *