Френският министър на търговията: Спиране на търговските преговори между САЩ и ЕС е най-вероятната опция

Споделете в:

/КРОСС/ Спирането на търговските преговори между Европейския съюз и Съединените щати вече представлява по-вероятната опция, заяви във вторник френският министър на търговията Матиас Фекл, цитиран от агенция Ройтерс.

Преговарящите страни се мъчат да постигнат споразумение преди президента на САЩ Барак Обама да напусне Бели Дом през януари 2017-а година, но все още остават в сила редица спорни въпроси, като се започне от стандартите за безопасност на храните и се стигне до подкрепата за малкия бизнес.

Франция е особено шумна по тази важна тема, виждайки липса на отстъпки от страна на САЩ. Като се има предвид подхода, следван днес от САЩ, спирането на преговорите изглежда най-вероятния вариант, заяви той пред радио Europe 1.

Именно Матиас Фекл посочи през април, че преговорите трябва да бъдат преустановени поради липса на по-съществен напредък.

Неговото изказване идва ден, след като Грийнпийс призова за спиране на преговорите, позовавайки се на опасения, че споразумението ще компрометират безопасността на храните. В подкрепа на своите твърдения, организацията публикува поверителни документи, показващи твърдите разнопосочни позиции на двете преговарящи страни по този въпрос.

Групата на природозащитниците смята, че предложеното Споразумение за трансатлантическа търговия и инвестиционно партньорство (TTIP) ще предостави прекалено голяма власт на едрия бизнес за сметка на потребителите и на националните правителства.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *