Отварят бар, посветен на комунизма, до Народния театър

Споделете в:

/КРОСС/В София предстои да бъде открито чисто ново заведение, посветено на времето, когато България е била комунистическа.

Бар „Соца“ ще се открие на 9 май – Денят на победата, когато се отбелязва победата на СССР над Нацистка Германия – и ще се намира точно до Народния театър, на ул. „Иван Вазов“ №2.

„Искахме да е на мястото на мавзолея, но…“, пише във Фейсбук страницата на бара.

От заведението се обръщат понякога към хората, харесали страницата им, с „другари“ и обясняват, че „Соца“ ще е място за срещи на открито с приятели.

„Интериорът ни е в загадъчен софийски стил от времето на соца, уютен и приятен, без натрапчиви мотиви“, допълват оттам.

Коментарите под събитието в социалната мрежа обаче хич не са ласкави. Според хората стилистиката на заведението е обидна за националната ни памет и за всеки българин, тъй като държавата и народът ни са понесли изключително много и жестоки щети именно по време на комунизма.

Част от хората пишат:

– „Бар „Турско робство“ обмисляте ли, ненормалници?“.

– Бар „Соца“… От времето, когато прибраха дядо в „Белене“. За времето, когато едни 300 000 души отидоха на „екскурзия“. И с вкуса на времето на чернобилска маруля“.

– „Слагате приветливо лице на един уродлив режим. Подменяте историята в ума на младите, които не помнят сивата тъпота на социализма. Играете си със символи, които не разбирате. Засрамете се!!!“.

– „Предполагам, че сервитьорките и готвачите сте ги избирали според това дали са били активни борци срещу фашизма.
Искам Цола Драгойчева да ми сервира курбан чорба, а за десерт суха паста „Балкан“.

– „Освен пазар, има и морал. И някои неща трябва да се казват“.

Те предлагат да се отворят и други барове с имена: „Народен съд“, „Съветска окупация“, „ГУЛАГ“, „Белене“, „Чернобил“, „Три скрити фалита“.

Източник:  Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *