България почете паметта на героите от 1876 г.

Споделете в:

София. Отбелязваме 140 години от Априлското въстание, което избухва на 20 април по стар стил / 1 май нов стил 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Избухването на Въстанието е предвидено за 1 май, но то избухва предсрочно на 20 април заради предателството на Ненко Терзийски – Балдьовеца. Подготовката му е осуетена от османските власти, а от 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост, обясняват бързият му и кървав край. Кървавото потушаване на въстанието предизвиква широк международен отзвук и настройва общественото мнение на българската страна. В крайна сметка с Априлското въстание започват процесите довели до осъществяването на най-съкровената мечта на българския народ –възстановяването на българската държавна независимост.
Президентът Росен Плевнелиев взе участие в тържествената програма в Копривщица по повод 140 години от Априлското въстание и по случай празника на града. В Копривщица президентът даде начало на тържествата и приветства жителите и гостите на града. Росен Плевнелиев заяви, че преди 140 години в Копривщица се запали искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция. По думите му, Априлското въстание е българската революция и е изцяло народно дело. Президентът присъства на театрализирания спектакъл-възстановка „Първа пушка“ на събитията от април 1876 г. и се поклони пред паметника на Тодор Каблешков в града. В училище „Св. св. Кирил и Методий“ президентът разговаря с ръководството на общината, след което присъства на концерт на фолклорния ансамбъл „Българе“. На пл. „20 септември” се състоя и тържествена проверка-заря. В словото си той коментира, че българските политици и общественици са длъжни да следват примера на априлци – да се посветят изцяло на общото благо, да бъдат сред народа и винаги редом с него.
Председателят на НС Цецка Цачева участва в тържествата по повод 140-та годишнина от Априлското въстание в Панагюрище и в местността Оборище, които започнаха от 1 май. Тя коментира, че 140 години след Априлското въстание трябва да разчитаме знаците на днешния ден и да живеем със самочувствието, че сме претворили идеалите на Апостола на свободата и на всички участници в Априлската епопея.
В официалния си профил в социалната мрежа „Фейсбук” премиерът Бойко Борисов написа, че 140 години след избухването на Априлското въстание делата и проявената самоотверженост на участниците в него при преследването на свободата е пример, който да помним и днес

Източник:  www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *