Върху платото Наска е открит нов геоглиф

Споделете в:

/КРОСС/ Открито е ново мистериозно изображение, отпечатано върху земната повърхност на мястото, прославило цивилизацията Наска, съобщи в четвъртък перуанското Министерство на културата, цитирано от АFP.

Японски и перуански археолози, които са направили откритието на платото Наска, смятат, че геоглифът е бил направен преди около 2000 години. „Не е известно дали новооткритите фигури са зооморфни, или антропоморфни, защото са относително ерозирали“, съобщава перуанския археолог Джони Исла, който добавя, че откритието датира от края на 2015 година.
За него се споменава и в сайта на испанския National Geographic, който разказва за седемгодишно изследване на японски екип от университета в Ямагата. Според сайта, рисунката, която се простира на около 30 м, представлява въображаемо животно с дълъг език, казва японския учен Масато Сакай, който оценява неговата възраст между 2000 и 2500 години.
През юли 2015 г. същият японски екип откри 24 други геоглифа, припомня Исла. Известните линии върху повърхността на пустинното каменно плато Наска изобразяват геометрични или животински мотиви. Те са на около две хилядолетия и в сухата крайбрежна равнина на Перу могат да се видят само от въздуха. През 1994 г. влязоха в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Източник:  Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *