Работата след пенсионирането увеличава продължителността на живота

Споделете в:

Вашингтон. Учените са открили, че работата след пенсиониране и навикът да се работи по 10-12 часа дневно не съкращава, а напротив – увеличава продължителността на човешкия живот. Работещите хора на възраст над 65 години умират с 11% по-рядко от неработещите си връстници, предаде РИА Новости.
„Подобни изследвания обичайно са свързани с това, какви икономически последствия носи късното излизане в пенсия. Ние решихме да разберем как то влияе върху здравето на самите пенсионери. В САЩ, за разлика от други държави, хората могат да избират гъвкаво как да изкарат времето си след пенсия и затова ние използвахме данните от това да изучим въпроса“, заяви Ченкай Ву от университета в Корвалсвил в щата Орегон.
Ръководейки се от тази идея, Ву и колегите му са получили достъп до базата данни на социалните служби на САЩ и са разгледали данните на 12 хил. пенсионери и работещи американци, които са се пенсионирали между 1992 и 2010 г.
Много хора в САЩ излизат рано в пенсия заради здравословни проблеми и те често умират по здравословни причини, а не заради понижено или повишено напрежение на организма. Заради това изследователите разделят участниците в изследването на две групи – на здрави и нездрави хора и оценили ролята на времето на излизането в пенсията сред тях.
Към 2010 г. е умряла част от участниците в проекта – 25% от нездравите хора и около 12% от здравите пенсионери. Съпоставяйки времето на излизането им в пенсия и продължителността на живота им Ву и колегите му откриват, че продължителната работа помага за по-дългата продължителност на живота – здравите хора са умирали с 11% по-рядко с всяка допълнителна работна година след 65-тата, а болните с 9% по-рядко.
Засега учените не знаят с какво е свързан този феномен, но те предполагат, че благотворното влияние на работата върху продължителността на живота може да се свърже с това, че тя помага на възрастните да сдържат понижаването на умствените и физическите си способности. Ву заяви, че той и екипът му ще се опитат да разберат дали е така при следващите им опити.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *