Парламентът въведе експериментално електронно гласуване по интернет

Споделете в:

София. С промените в Изборния кодекс, които депутатите приеха в сряда, се предвижда при произвеждане на избори до 2018 година, да се създаде възможност за експериментално електронно гласуване по интернет. По време на дебатите, народният представител от „БСП лява България” Филип Попов определи въвеждането на електронното гласуване като „скъпа електронна игра”. От своя страна председателят на парламента Цецка Цачева защити идеята за приемането му с аргумента, че много скоро е възможно в България да гласуваме електронно, дистанционно и при пълна гаранция на тайната на вота. В крайна сметка текстовете бяха приети, а промените предвиждат експерименталното електронно гласуване да се провежда в до 20 избирателни секции, които ще се определят от ЦИК чрез жребий, по предварително утвърдена методика. ЦИК ще получава данните от ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване” към МРРБ и ще уведомява писмено гражданите за предоставената им възможност да гласуват. Гласоподавателите, които искат да проявят правото си на глас по електронен път, трябва да го заявят на специално изготвен за целта сайт. Тъй като гласуването е експериментално, гласовете по интернет няма да се вземат предвид при определяне на резултатите от изборите. Всеки избирател, който е гласувал по интернет, ще може да гласува и с хартиена бюлетина. Промените в Изборния кодекс предвиждат към Министерски съвет да бъде създаден специализиран орган, който ще се грижи за техническото осигуряване при провеждането на гласуването по интернет. Избирателите, които ще гласуват електронно, ще получават паролата си за гласуване по два начина – чрез препоръчано писма на посочен от него пощенски адрес или лично, чрез общинската му администрация по постоянния му адрес или адреса на пребиваване. Предвижда се по време на гласуването избирателят да може да измени трикратно своя глас, преди потвърждаването му. Обобщаването на данните и анализа от гласуването по интернет, ще се извършва от ЦИК. След като текстовете, регламентиращи електронното гласуване бяха приети, в отрицателен вот председателят на ПГ на „БСП лява България” Михаил Миков посочи, че с предвидената в закона възможност към Министерски съвет да бъде създаден специализиран орган, който да се грижи за техническото осигуряване при провеждането на гласуването, на практика се дава възможност актуалният състав на съвета да влияе върху резултатите.
Парламентът прие и текст, с който постанови кметовете на общини и областните управители 6 месеца преди общи избори за общински съветници и кметове да извършват проверка по Закона за гражданската регистрация на всички адресни регистрации, извършени през последната една година. Проверката трябва да приключи не по-късно от три месеца преди произвеждането на изборите.
Депутатите приеха още определеният с жребий пореден номер в бюлетините на партиите и коалициите да е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън нея. Съгласно промените поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите се определят от ЦИК чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите и коалициите не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия ще се извършва публично и на него може да присъстват регистрираните кандидати и представители на средствата за масово осведомяване. Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната, а резултатът от жребия ще се обявява от ЦИК.
Деница КИТАНОВА/Иван ЛАЗАРОВ

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *