Преговорите за съставяне на правителство в Испания се провалиха

Споделете в:

Кралят на Испания Фелипе VI взе решение да не предлага нов кандидат за премиер на страната, защото никой от лидерите на представените в парламента партии няма нужната подкрепа за съставяне на правителство и гласуването в долната камара е обречено на провал. Това означава, че на 3 май и двете камари на испански парламент ще бъдат разпуснати, а предсрочните избори ще се проведат на 26 юни.
Парламентът на Испания за първи път в демократичната си история изпада в ситуация, при която да не може да избере премиер.
Кралят на Испания оповести решението си за разпускането на законодателния орган пред председателя на парламента Пачи Лопес, след като продължилите с месеци преговори, в резултат на неубедителните избори през декември, за съставяне на правителство се провалиха.
След провеждането на консултации с лидерите на отделните партии, крал Фелипе VI стигна до заключението,че няма вероятен кандидат за премиер и въведе в действие конституционния механизъм за свикване на нови избори.
Премиерът в оставка Мариано Рахой обяви, след последните консултации при краля, че не разполага с нужната му подкрепа за сформиране на правителство.
„Аз казах на монарха, че няма достатъчно подкрепа, за да бъде кандидат за премиер“, каза той. По думите му, най-добрата алтернатива за съставянето на правителство е споразумение между различните политически сили. „Аз смятам, че нашето предложение беше най-разумното, то е най-подходящото за Испания и испанците“, отбеляза Рахой.
Испанският крал във вторник приключи третия кръг от консултации с партийните лидери, в резултат на които никой не беше натоварен със съставянето на правителство.
Лидерът на главната опозиционна Социалистическа партия на Испания заяви във вторник, че вярва, че новите избори са неизбежни след провала на изненадващите 11-часови преговори за съставяне на коалиция.
„Вървим към нови избори“, каза Педро Санчес след срещата с крал Фелипе VI, който го натовари със задачата да състави правителство след неубедителните избори през декември.
Тогава парламентът не одобри кандидатурата на социалиста Педро Санчес за премиер. Това беше първият път в демократичната историята на страната след смъртта на Франсиско Франко, в който номиниран от краля кандидат не е одобрен за поста.
Това постави партиите в страната пред двумесечен срок за намирането на изход от ситуацията. А провалът им доведе до свикване на нови парламентарни избори.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *