САЩ прехвърлят в Румъния два F-22 Raptor

Споделете в:

/КРОСС/ В демонстрация на подкрепа за членовете от НАТО в Източна Европа, САЩ прехвърлят в румънската база „Михай Когълничану“, близо до черноморското пристанище Констанца в югоизточната част на Румъния, изтребители от пето поколение, съобщава Reuters.

Заради опасността от „руска агресия“ след анексирането на Крим и помощта за сепаратисти в Източна Украйна президентът Барак Обама обеща да увеличи военната подкрепа за Източна Европа от НАТО.

Два F-22 Raptor заедно с т. нар. летяща цистерна KC-135 са потеглили от британската база „Лейкхийт“ в Източна Англия. В базата са разположени 12 подобни изтребителя, които е почти невъзможно да бъдат засечени с радарни системи.

В изявление на американските ВВС се уточнява, че машините притежават усъвършенствани сензори, които позволяват на пилота да проследява, идентифицира, стреля и убива цели въздух-въздух, преди да бъде засечен от противник. Изтребителите също така способности да атакуват наземни цели.

Посланикът на САЩ в Букурещ Ханс Клем заяви, че САЩ и Румъния се стремят да подобрят „отбраната на Европа, на Северноатлантическия алианс, на Югоизточна Европа…заради агресията на Русия, която донесе толкова нестабилност в тази част на света през последните две-три години“.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *