Сръбската прогресивна партия спечели парламентарните избори в страната

Споделете в:

В Сърбия тази неделя се проведоха парламентарни и местни избори, които мнозина разглеждат като референдум за това дали страната трябва да се стреми към членство в Европейския съюз. Министър-председателят на страната Александър Вучич се реши на провеждане на вот две години предсрочно, за да опита по този начин да получи подкрепата на гражданите за провеждането на реформи, необходими за присъединяване към ЕС.
Право на глас имат общо 6,739,441 души, които фигурират в избирателните списъци. Те са упражнили правото си на глас в общо 8,378 избирателни секции. Избирателната активност два часа преди края на изборния ден е била 47.68% от избирателите . Това е с два процента повече от избирателната активност на миналите парламентарни избори през 2014 г, когато тя беше 45.67%. Като цяло в страната гласуването е преминало без сериозни инциденти. Официално са били регистрирани само две нарушения. В град Вранье избирател е искал да изнесе празни бюлетини заедно със себе си, а в избирателната урна да постави предварително запълнени. В град Ягодина пиян мъж е успял да строши две избирателни урни.
Според първоначално излезлите официални данни на Републиканската избирателна комисия победител в изборите стана коалицията „Сърбия побеждава“ , сформирана около управляващата Сръбска прогресивна партия, оглавявана от министър-председателя Александър Вучич. Тя е получила 49.3% от гласовете. Още три партии прескачат петпроцентната бариера за влизане в парламента – Социалистическата партия на външния министър Ивица Дачич с 12,1%, Сръбската радикална партия на Воислав Шешел – 7.94% и опозиционната Демократическа партия с 6,13%. Окончателните резултати ще бъдат обявени най-късно на 28 април.
Победилият Вучич благодари на поддръжниците на партията „които водиха чиста, честна, отговорна и сериозна кампания“. Той обеща, че ще бъде министър-председател за всички граждани, ако получи мандат за формиране на правителството. „Аз съм много горд и дълбоко трогнат от постигнатите резултати. Гражданите на Сърбия отново ми оказаха честта да оглавя правителството на страната“, заяви той. Вучич обяви, че сръбските власти ще ускорят интеграцията в ЕС, едновременно с това запазвайки добрите отношения с Русия и с Китай,
Сръбската прозападна опозиционна Демократическа партия обвини управляващата Сръбска прогресивна партия за това, че е способствала многочислени нарушения по време на вчерашните парламентарни избори.
Партията съобщи, че на пред много изборни секции са били забелязани лица, които са купували гласове. Вучич заяви, че случаите на нарушения по време на парламентарните избори трябва да бъдат разследвани, а нарушителите – наказвани.
Едновременно с парламентарните избори в автономната област Воеводина също преминаха избори за местните органи на самоуправление.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *