Российская газета: Показаха на Ангела Меркел „рекламен“ бежански лагер

Споделете в:

Анкара. Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и първият заместник-председател на Европейската комисия Франц Тимерманс посетиха лагер за сирийски бежанци в Турция, съпроводени от министър-председателя на страната Ахмед Давутоглу. На европейските гости бе показана лъскава картина, която напълно съответстваше на целите на посещението – придвижването на сделката с бежанците, сключена пред месец между Брюксел и Анкара, пише Российская газета.
За демонстрацията на това колко ефективно Анкара усвоява отпуснатите европейски средства бе избран бежанският лагер недалеч от град Газиантеп. Високопоставените европейски чиновници и журналисти бяха посрещнати в уреден и чист град. На улиците бяха закачени плакати с портрети на Меркел и надписи на немски език „Солидарност с мигрантите. Ние се гордеем с канцлера Меркел и министър-председателя Давутоглу“. Германският канцлер заяви на журналистите, че е „много впечатлена“ и че Турция „ има голяма роля“ в преодоляването на миграционната криза. Туск нарече Турция „най-добрия пример в света за това, как трябва да се държат с бежанците“ и посъветва към сдържаност при критики по адрес на Анкара. „Никой не трябва да учи Турция какво да прави“, заяви Туск. Германският канцлер уверява, че центровете за прием на бежанци в страната „ще помогнат не само за спирането на нелегалната миграция, но и ще създадат за бежанците условия за живот в близост до дома им“.
Тези разсъждения са далеч от реалното положение на бежанците в галера при Низип, да не говорим за другите центрове в близост до сирийската граница. За опитите си да попаднат в „образцовия лагер“ разказват журналисти от „Ал Джазира“. „На журналистите не им бе позволено да влязат в лагера при Низип, за да говорят с бежанците. Трябваше а го правим през оградата. Питахме сирийците дали искат да останат в лагера или да се отправят към Европа. Всички те отговориха, че искат да тръгнат“, заяви журналист от катарската телевизия.
Германските медии разкритикуваха екскурзията. Германската общественост е настроена негативно на това, че канцлерът се огъва пред Турция, където все по-агресивно потъпкват свободата на словото. Впрочем, тези забележки преминават покрай ушите на Меркел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *