Мустафа Карадайъ е новият председател на ДПС

Споделете в:

София. Мустафа Карадайъ единодушно бе избран за новия председател на ДПС по време на Деветата Национална конференция на партията. „С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път”, заяви след избора си Карадайъ. Председателят благодари на почетния председател д-р Ахмед Доган и конференцията за доверието. До избора на нов председател се стигна след като в края на миналата година тогавашният председател на партията Лютви Местан бе изключен от редиците ѝ. След неговото изключване партията бе оглавена от триумвират Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак.
Конференцията избра новия Централен съвет, Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията. В работата на Конференцията взеха участие 856 делегата от общ брой 896.
На конференцията присъства почетният председател д-р Ахмед Доган, учередители на партията, народни представители, евродепутати гости от страна и чужбина .
С приветствено слово към делегатите се обърна президента на партията АЛДЕ Сър Греъм Уотсън, Ханс Ван Баален президент на Либералния интернационал и вицепрезидента Робърт Браун, видеообръщение изпрати и лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верховщат.
Към делегатите се обърнаха и гости от Република Турция Кямил Съндър – Генерален секретар на Народно Републиканската партия,Саффет Санджаклъ – депутат от Националистическата народна партия, кмета на Одрин – Реджеб Гюркан, Вефа Салман – кмет на Ялова, който подари и портрет на Мустафа Кемал Ататюрк.
От българските гости делегатите бяха приветствани от Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ, почетния председател на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, заместник-председателя на партията Атанас Мерджанов, зам.-председателя на АБВ Румен Петков, Красимира Ковачка лидер на БДЦ, Светлин Танчев председател на Народен съюз, Гюнер Тахир председател на НДПС, поздравителни адреси изпратиха лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и председателят на КНСБ Пламен Димитров.
Конференцията бе открита тържествено с химна на Република България и този на Европа. Първи думата взе Юнал Лютфи, бивш зам.-председател на партията, който заяви, че ДПС е последователна и предвидима политическа сила, която защитава интересите на своите избиратели.
По време на конференцията Мустафа Карадайъ представи доклад за 3-годишния отчетен период от последната Национална конференция на партията. В него се посочва, че основният приоритет на ДПС е запазването на целостта и единството на партията, защото партията е необходимият фактор на българския политически живот. Карадайъ заяви, че за отчетния период ДПС може да се похвали с авторитетно присъствие и високи позиции на европейската политическа сцена.
Своето приветствие към делегатите отправи почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Обръщението му бе прочетено от евродепутата Филиз Хюсменова. В него Ахмед Доган посочи, че българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа. Той обърна внимание, че последните 25 години са показали, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България и пожела на всички делегати да овладеят силата на единството и заедността. Д-р Ахмед Доган призова делегатите да бъдат силни и добронамерени и да не се поддават на езика на омразата. По време на конференцията евродепутатът Филиз Хюсменова посочи, че от ДПС са отговорни пред хората, които ги подкрепят, към партията и към страната. Хюсменова отчете и големия интерес към 9-ата национална конференция на ДПС.
Зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, който отчете, че без ДПС и волята на д-р Ахмед Доган, днес България можеше да е друга. Петков обясни, че ДПС е показала, че центърът е неизбежен в българския политически живот.
Според президента на Либералния интернационал Ханс ван Баален безспорно ДПС е партия, която води до създаването на чудесни неща и отлични резултати за своите хора, за хората на Европа и разбира се всички в България. Според него ДПС поддържа добри взаимоотношения с държави като Турция и Русия, като подчерта необходимостта от това, за да може да бъдат гарантирани мирът и стабилността в региона.
Деница КИТАНОВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *