Ангел Алексиев, машинист: Поетът Никола Вапцаров също е работил като нас – с лопата и въглища, на парния локомотив „Баба Меца“

Споделете в:

София. Поетът Никола Вапцаров също е работил като нас – с лопата и въглища, на парния локомотив „Баба Меца“. Това каза пред журналисти машинистът на българския парен локомотив „Баба Меца“ Ангел Алексиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му, парният локомотив не се управлява трудно, след като се свикне с особеностите му. „Много по-различен е, няма нищо общо със съвременните влакове“, заяви той. Машинистът обясни, че той и екипът му сами си произвеждат енергията, за да се движи влакът, докато съвременните взимат такава наготово. „Хвърляме въглища в пещта, правим пара и така влакът върви“, поясни накратко той. Ангел Алексиев посочи, че максималната скорост, която може да развие парният локомотив, известен като „Баба Меца“, е до 65 км/ч.
По отношение на това дали е надежден, машинистът подчерта, че това е техника и винаги може да покаже някакъв дефект. „И на най-новия локомотив, и най-новата кола не може да се разчита“, добави той. По думите му, много хора са му помогнали в реставрирането на локомотива, но основно той и двамата от членовете на екипа му са взели участие. :Една година и два месеца ни отне реставрацията“, допълни той. „Машинистът си е машинист и отговорността е една и съща за всички“, допълни Алексиев. Във връзка с това, че на тази машина е работил и поетът Никола Вапцаров и дали вижда в това някаква романтика, машинистът посочи, че може би има такава, но тя е по-скоро за пътниците. „И той е работил като нас – с лопатата, с въглищата“, каза още Ангел Алексиев.
На 23-и и 24-и април най-мощният парен локомотив у нас – Баба Меца, ще пътува в състава на влакова композиция по маршрута София – Черепиш – София. Влакът от София за Черепиш ще тръгва от Централна гара София в 09:15 ч. и ще пристигне на гара Черепиш в 11:10 ч., където участниците в пътуването ще могат да посетят храма в манастира, както и да разгледат музейната част на комплекса.
В обратното направление композицията с ретро локомотива ще заминава от гара Черепиш в 14:00 ч. и ще пристига в София в 15:55 ч. и в двата дни на пътуването. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД добави още един вагон към състава на влака с парен локомотив, поради значителния интерес към пътуването с влака и бързото изчерпване на билетите. Билетите за допълнителния вагон са в продажба и количествата са ограничени. Цената на билета за пътуване в двете посоки е 17 лв. (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, но без запазено място. Възрастта им се удостоверява на местата за продажба с копие от акт за раждане. Децата до 10 години пътуват задължително с придружител. Един възрастен може да бъде придружител само на едно дете. Билети за пътуването могат да бъдат закупени от касите за предварителна продажба на Централна гара София, както и от железопътните бюра в София, намиращи се в Центъра за комплексно транспортно обслужване на населението (ЦКТОН) в НДК и на ул. „Гурко” № 5.

Милослава АНГЕЛОВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *