Със 145 гласа „за“, 27 „против“ и 1 „въздържал се“ НС реши изборни секции в чужбина да могат да се разкриват само в дипломатическите представителства на България

Споделете в:

София. Изборни секции в чужбина ще могат да бъдат разкрити само в дипломатическите представителства на България. Това реши парламентът по време на второто четене на промените в Избирателния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предложението беше прието с 145 гласа „за”, 27 „против” и 1 „въздържал се”. С приетите промени не се допуска образуването на секции извън консулствата и посолствата на България в други страни. Централната избирателна комисия ще определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната само в секции образувани в дипломатическите представителства на страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден. Това стана с приемането на редакционна поправка от народния представител Искрен Веселинов от ПГ на Патриотичния фронт. Първоначалното предложение, заложено в текстовете, гласеше, че изборни секции не могат да бъдат образувани извън дипломатически мисии на България само в страни, които не са членки на ЕК, но това беше променено.
Красимир Каракачанов от ПГ на Патриотичния фронт коментира, че с това се цели намаляването на организирания вот в Турция и попита кой ще контролира изборния ден в Анадола. „В българския парламент ще влезе една партия, която ще отстоява интересите на друга страна”, каза той и посочи, че от гласуването ще стане ясно дали има договорки за неоосманистка политика в страната.
Депутатът от ДПС Рамадан Аталай запита след като е прието задължителното гласуване на всички български граждани, защо не им се създават условия за това. Четин Казак съпредседател на ПГ на ДПС заяви, че ако бъдат приети текстовете неговата парламентарна група ще стане твърда опозиция.
Росен ГЕОРГИЕВ

 

Източник: www.focus-news.net

 


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *