Венцислав Върбанов: Най-вероятно внос на агнешко месо ще има от Румъния, като ще е с 2 до 3 лв. по-евтино от нашето, но ще е с друг вкус

Споделете в:

София. Най-вероятно внос на агнешко месо ще има от Румъния, като ще е с 2 до 3 лв. по-евтино от нашето, но ще е с друг вкус. Това каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, по време на пресконференция на тема: „Великден с български яйца и козунаци“ от кампанията „Купувам българско”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Присъединяваме се и с голямо задоволство подкрепяме кампанията. Призовавам всички потребители да предпочетат по-вкусните и качествени продукти – българските“, заяви Върбанов.
„Българското агнешко – продуктите са с доказан произход, властите, които упражняват контрола понякога дори досаждат. В България контролът е по-стриктен от колко в повечето европейски страни. Когато си купувате българско агнешко и изобщо българско месо- качеството е гарантирано, месото е проверено“, уточни той.
Във връзка с вносно месо и това по какво се разпознава от родното, Венцислав Върбанов коментира: „Апелирам органите да си вършат стриктно работата, защото най-вероятно внос ще има от Румъния, който не може да бъде спрян“. „Румънско агне сигурно ще е с 2 до 3 лв. по-евтино от нашето, но ще е с друг вкус. Не е традиционния, тъй като животните там се отглеждат по други технологии, който променя вкусовите качества на месото. Може да се появи и друго месо – новозеландско. Няма такава информация за сега, но преди няколко дни в Брюксел имаше съвещание по тази тема. То сигурно ще бъде много по-евтино, но е дълбоко замразено, което променя качеството му. В магазина трябва да се изисква да има етикет на произхода на агнешкото“, допълни още той.
Мариела РУСЕВА

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *