Целодневно обучение и в VII клас от есента

Споделете в:

КРОСС/ От следващата учебна година се въвежда целодневно обучение и за учениците в VII клас. Това стана ясно, след като правителството одобри стандартите, по които ще финансира делегираните на общините дейности. В момента целодневно се учи до VI клас включително.

27,5 млн. лв. са нужни за финансирането на целодневното обучение в VII клас, както и за предвиденото увеличение на осигуровките и минималните заплати в училищата и детските градини, показват сметките на Министерския съвет. По-голямата част от тези средства ще бъдат осигурени от намаленото финансиране за брой деца, тъй като те са намалели от началото на годината, обясниха от правителствената информационна служба.

От началото на 2016 г. децата в детските градини са с 10 069 по-малко, а в училищата – със 7027. Това според правителството ще осигури 26,8 млн. лв. Освен това кабинетът увеличи финансирането за общинските училища и детски градини със 700 хил. лeld.

11 млн. лв. повече ще получат общините и за разкриването на осем центъра от семеен тип за деца и младежи в Габрово, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Търговище и София. Освен това се въвежда нова услуга – дневен център за деца с множествени увреждания, и се увеличават с 10% разходните стандарти за услугите за деца с увреждания. С 15% се увеличава финансирането на центровете за деца от семеен тип.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *