Парламентът реши: Гласуваме задължително

Споделете в:

/КРОСС/Вече ще гласуваме задължително в изпълнение на гражданския дълг. Това реши парламентът като прие окончателно първия текст в Изборния кодекс.

Използвалите правото си на глас, евентуално ще бъдат стимулирани от Министерския съвет, а тези, което не са – ще бъдат заличавани от избирателните списъци докато не подадат заявление за възстановяване на правото за гласуване.

ГЕРБ предлагат в бюлетината да се даде възможност за отбелязване „Не подкрепям никого“. Както можеше да се очаква, ДПС и БСП се обявиха против задължителното гласуване с аргумента, че е противоконституционно и заплашиха да го атакуват в Конституционния съд.

Идеята беше разкритикувана и от Реформаторския блок. В пленарна залата имаше размяна на реплики между Гроздан Караджов от Реформаторския блок и депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

„Тези опити за мимикрия на народна любов не са от вчера. Още през 1892-3 година Алеко Константинов ги е описал тези хубавци, дето ги внасят тези текстове. Затова ще ви предложа друг текст – редакционен. Ще ви го оставя, госпожо Цачева“, коментира Гроздан Караджов и добави, че в член 5 на Избирателния закон във фейлетона на Алеко Константинов той казва „три дена преди избора, както и в дена на избора, се почва морално влияние върху избирателите и арестуването на разсъждающите. Ако избирателите са заети с отбиване на пътна повинност или друго, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните“.

„След като влязохме в сферата на фейлетоните аз ще цитирам един велик българин – „История Славянобъкгарска“ – О, неразумний, депутатино, поради що се срамиш да си кажеш истината…“. А истината е, че лъснахте и че за пореден път е важно да се прегърнете с ДПС под мотива, че задължителното гласуване било нещо много страшно“, коментира Димитър Байрактаров.

Така на практика защитници на задължителното гласуване като граждански дълг се оказаха ГЕРБ, Патриотичният фронт, които са и вносители на идеята, и АБВ.

Със 110 гласа „за“, 75 „против“ и 12 „въздържал се“ идеята успя да мине и на второ четене през пленарната зала.

 

Източник: Агенция „КРОСС“

Снимка: Уикипедия


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *